Отвори на български език Open in english
Нова регистрация
Играй като Гост

Все още не знаете как се играе "Генерал"? Прочетете набързо и сте готови за подвизи

Топ играчи на Генерал за месеца

288 т. duci G
256 т. mimiR
245 т. mitkodelibaltov
222 т. Иван

Топ играчи на Ямс за месеца

799 т. mimiR
770 т. duci G
740 т. Иван

Правила на играта "Генерал"

Генерал е игра със зарове, популярна в Пуерто Рико като Generala. Позната е още под много други имена, като Cheerio, Yot, Yam, и комерсиалната Yahtzee. Тези игри се различават малко една от друга, главно по начина на точкуване и формирането на крайния резултат.

В нашата вариация на Генерал се играе с 5 зара. Всеки ход се състои от максимум 3 хвърляния, като при първото хвърляне се използват и петте зара, а при останалите две, които не са задължителни, могат да се хвърлят произволен брой зарове. След всяко хвърляне имате право да подберете заровете, които да хвърлите отново. След третото хвърляне, или по ваша преценка може и по рано, се избира комбинация от таблицата, в която записвате постигнатия резултат.

Таблицата с резултати се състои условно от 2 части – цифрова част и част с комбинации.:
Правила на Генерал
Цифровата част се състои от цифрите от 1 до 6.

 
 • За всяка цифра е необходимо да хвърлите колкото можете повече зарове от тази цифра. Съответно за получаване на точките в това поле се умножава цифрата по броя зарове с нея. Примерно ако хвърлите 3 тройки – 3х3 = 9 точки.
 • Ако сте хвърлили 4 еднакви - записвате 4х хвърления зар (4х3 = 12, 4х5 = 20 и т.н.)
 • Ако сте хвърлили 5 еднакви - записвате 5х хвърления зар (5х3 = 15, 5х6 = 30 и т.н.)
 • Ако нямате нито един хвърлен зар от дадения вид вие получавате 0 точки.
 • Имате право да записвате само по веднъж на всеки ред.

В частта с комбинации се записва сумата от участващите в комбинацията зарове. Комбинациите са следните:
 • чифт - два еднакви зара. Носят ви сумата от тези два еднакви зара, например 2 шестици са 12 точки;
 • тройка - три еднакви зара. Резултата се получава от сбора на тези три еднакви зара.
 • каре - четири еднакви зара. Резултата се получава от сбора на тези четири еднакви зара. Примерно четири шестици правят 4х6 = 24 точки.
 • фул - комбинация от 3 еднакви зара и други 2 еднакви зара, например 3 шестици и 2 тройки = 24 точки (Забележка: не се позволява фулът да е от 5 еднакви зара.);
 • малка кента - комбинация от 5 поредни зарчета от единица до петица, която носи 15 точки; ( Не е задължително да се хвърлят в някакъв ред – а единствено е необходимо да присъстват заровете от 1 до 5)
 • голяма кента - комбинация от 5 поредни зарчета, но от двойка до шестица = 20 точки; ( Не е задължително да се хвърлят в някакъв ред – а единствено е необходимо да присъстват заровете от 2 до 6)
 • шанс - сумата от произволно хвърлени зарчета, независимо дали образуват някаква комбинация;
 • генерал - комбинация от пет еднакви зара. Точките, които носи, са сумата от зарчетата плюс 50 точки бонус. Например 5 шестици са 5х6 = 30 + 50т.(бонус) = 80 точки.

Всяка комбинация може да се използва само веднъж за игра. При записване на неправилна комбинация се отчита резултат от 0 точки и тази комбинация не може да се използва повече. След всяко хвърляне резултатът на играча се обновява автоматично и показва временният резултат. При попълване на всички полета от цифровата и комбинационната част играта приключва и резултата , които е отчетен от сбора на всички полета се счита за краен резултат на играча. С него той влиза в класирането и може да започне нова игра.

Правила за Дуели на "Генерал"

Основното при дуелите е, че играете на Генерал срещу друг реален противник. Целта на играта е да постигнете по-висок резултат от този на Вашият опонент. Дуелите се играят по същите правила като тези на Генерал с разликата, че двамата играчи се редуват да хвърлят заровете.

Краят на играта настъпва , когато и двамата играчи са запълнили своите таблици. След приключване на всеки от играчите се присъжда победа, равенство или загуба.
(Своята статистика за дуели може да видите на своя Профил.)

Ограничения

Вие можете да играете неограничен брой дуели. Има ограничение единствено до броят на активни игри срещу един и същ опонент. Имате право да имате 3 активни дуела срещу определен играч. "Активни" означава, че сте предизвикали/сте предизвикан от този играч или играта е приета и е започнала.
Не е необходимо да изиграете целият дуел наведнъж. Дуелите както и игрите на Генерал могат да се играят с почивки. Не е необходимо да го играете непрекъснато. Можете например да играете няколко дуела или да играете дуел и обикновена игра в едно и също време.

Отказване

Можете да се откажете по всяко време от своите дуели. Има няколко варианта в зависимост от фазата в която е дуелът от който желаете да се откажете.
Предизвикателство ( предизвикали сте или сте били предизвикани от някого) - в тази фаза отказът не се отчита като загуба.
Играе се ( играта вече е започнала ) - ако се откажете от активен дуел това се отчита като загуба, а Вашият опонент ще получи служебна победа.

Успех и наслука,
екипът на Ролантида

Потребителско име: *
E-mail: *
Въведете парола: *
Повтори паролата: *
Въведи кода от картинката *
Полетата отбелязани с * са задължителни!
Имате 1 ново съобщение