Отвори на български език Open in english
Нова регистрация
Играй като Гост

Нашата втора страхотна игра е вече тук - Ямс. Опитай и се наслади сега!

Топ играчи на Генерал за месеца

262 т. mitkodelibaltov
258 т. Иван
243 т. duci G

Топ играчи на Ямс за месеца

644 т. Иван
602 т. mimiR

Правила на играта "Ямс"

Ямс е игра със зарове, която е разновидност на Yahtzee и Yacht. Тези игри са подобни и се различават малко една от друга, главно по начина на точкуване и формирането на крайния резултат.

В нашата вариация на Ямс се играе с 5 зара. Всеки ход се състои от максимум 3 хвърляния, като при първото хвърляне се използват и петте зара, а при останалите две, които не са задължителни, могат да се хвърлят произволен брой зарове. След всяко хвърляне имате право да подберете заровете, които да хвърлите отново. След третото хвърляне, или по ваша преценка може и по рано, се избира комбинация от таблицата, в която записвате постигнатия резултат.

Таблицата с резултати се състои условно от 2 части – цифрова част (+бонус) и част с комбинации:
Правила на Ямс
Цифровата част се състои от цифрите от 1 до 6.

 • За всяка цифра е необходимо да хвърлите колкото можете повече зарове от тази цифра. Съответно за получаване на точките в това поле се умножава цифрата по броя зарове с нея. Примерно ако хвърлите 3 тройки – 3х3 = 9 точки.
 • Ако сте хвърлили 4 еднакви - записвате 4х хвърления зар (4х3 = 12, 4х5 = 20 и т.н.)
 • Ако сте хвърлили 5 еднакви - записвате 5х хвърления зар (5х3 = 15, 5х6 = 30 и т.н.)
 • Ако нямате нито един хвърлен зар от дадения вид вие получавате 0 точки.
 • Имате право да записвате само по веднъж на всеки ред.
В полето бонус не се записва хвърляне. В него се определя вашият бонус за тази колона. Ако в числовата част (от 1 до 6) сборът ви е равен или по-голям от 60 получавате 30т. бонус. Ако сте достигнали 59 или по-малко точки не получавате бонус.

В частта с комбинации се записва сумата от участващите в комбинацията зарове. Комбинациите са следните:
 • Кента - комбинация от 5 поредни зарчета от единица до петица, която носи 15 точки или от двойка до шестица, която носи 20 точки ( Не е задължително да се хвърлят в някакъв ред – а единствено е необходимо да присъстват заровете от 1 до 5 или от 2 до 6)
 • Фул - комбинация от 3 еднакви зара и други 2 еднакви зара, например 3 шестици и 2 тройки = 24 точки (Забележка: не се позволява фулът да е от 5 еднакви зара.);
 • Ямс - комбинация от пет еднакви зара. Точки, които носи, са сумата от зарчетата плюс 50 точки бонус. Например 5 шестици са 5х6 = 30 + 50т.(бонус) = 80 точки.
 • Шанс - сумата от петте зарчета.

Всяка комбинация може да се използва само веднъж за игра. При записване на неправилна комбинация се отчита резултат от 0 точки и тази комбинация не може да се използва повече. След всяко хвърляне резултатът на играча се обновява автоматично и показва временният резултат. При попълване на всички полета от цифровата и комбинационната част играта приключва и резултата , които е отчетен от сбора на всички полета се счита за краен резултат на играча. С него той влиза в класирането и може да започне нова игра.

Колони
Интересно в Ямс е, че имате 4 колони, в които можете да запишете своя резултат. Всяка колона се попълва по различен начин.

 • Колона 1 (надолу) - Първата колона се попълва отгоре надолу. Това означава, че в началото на играта можете да запишете единствено единици. След като запишете единици може да запишете двойки, след тях тройки, четвортки и т.н. до долу.
 • Колона 2 (нагоре) - Втората колона се попълва отдолу нагоре. Това означава, че в началото на играта можете да запишете единствено шанс. След като запишете шанс можете да запишете ямс, след това фул, след това кента, след това шестици и т.н. до върха.
 • Колона 3 (надолу и нагоре) - Третата колона е изключително интересна. В нея попълвате едновременно отдолу нагоре и отгоре надолу. Но отправната ви точка е полето бонус. Това означава, че можете да запишете шестици или кента. След като запишете шестици, може да запишете петици, четворки и т.н. След като запишете кента може да запишете фул, след това ямс и накрая сума. 
 • Колона 4 (произволна) - Четвъртата колона се попълва по произволен начин. Това означава, че можете да попълвате където пожелаете по нея.

​Правилото с колоните прави играта изключително интересна и вълнуваща до последния момент. Тук най-голяма роля има правилното планиране на хвърлянията и разбира се късмета.

Потребителско име: *
E-mail: *
Въведете парола: *
Повтори паролата: *
Въведи кода от картинката *
Полетата отбелязани с * са задължителни!
Имате 1 ново съобщение